Een kritiek op Joe Dispenza (2024)

Op de New Age-websiteGaia. comJoe Dispenza wordt als volgt gepresenteerd:

Neurowetenschapper, chiropractor en auteur Dr. Joe Dispenza stelt mensen in staat om van binnenuit te veranderen. Dr. Dispenza combineert kwantumfysica, neurowetenschap, hersenchemie, biologie en genetica om je te leren hoe je je hersenen opnieuw kunt bedraden voor gezondheid en geluk.Hij heeft duizenden geleerd hoe ze hun denken kunnen herprogrammeren door middel van wetenschappelijk bewezen neurofysiologische principes[zie mijn artikelKwantummystiek en haar web van leugens]
.
Een centraal idee van Dispenza is het concept van placebo. De website vertelt:

De placebo heeft op veel mensen diepgaande genezende effecten gehad. Maar hebben we de pil echt nodig als de genezende kracht in ons zit? Dr. Joe Dispenza duikt in de diepten van de geest om het verband tussen geloof, perceptie, energievelden en het mysterie van de placebo te onthullen.

Gaia. com(voorheen bekend alsGaia-tv) website heeft een lange geschiedenis van het bieden van een platform voor valse en valse pseudowetenschap, samenzweringstheorieën en paranormale beweringen. Het bedrijf rekent $ 95,40 per jaar aan voor onbeperkte toegang tot video's over kijken op afstand, contact met engelen, ontvoering door buitenaardse wezens, graancirkels en dergelijke (zie de Matrix Dictionary hieroverhier).

Op Joe Dispenza'swebsitehij wordt zo voorgesteld:

Joseph Dispenza DC

Onderzoeker, chiropractor, docent en auteur

Joe Dispenza, DC, trok voor het eerst de aandacht van het publiek als een van de wetenschappers in de bekroonde film What the BLEEP Do We Know!?Sinds de release van die film in 2004 heeft zijn werk zich in verschillende belangrijke richtingen uitgebreid, verdiept en spiraalvormig gemaakt - allemaal een weerspiegeling van zijn passie voor het onderzoeken hoe mensen de nieuwste bevindingen op het gebied van neurowetenschappen en kwantumfysica kunnen gebruiken om niet alleen ziekten te genezen, maar ook om te genieten van een meer vervuld en gelukkig leven.Dr. Joe wordt gedreven door de overtuiging dat ieder van ons het potentieel heeft voor grootsheid en onbeperkte mogelijkheden.

Als onderzoeker onderzoekt Dr. Joe de wetenschap achter spontane remissies en hoe mensen zichzelf genezen van chronische aandoeningen en zelfs terminale ziekten.Hij is meer recentelijk begonnen samen te werken met andere wetenschappers om uitgebreid onderzoek te doen naar de effecten van meditatie tijdens zijn geavanceerde workshops. Hij en zijn team brengen de hersenen in kaart met elektro-encefalogrammen (EEG's) en testen individuele energievelden met een gasontladingsvisualisatiemachine (GDV), en meten zowel de hartcoherentie met HeartMath-monitoren als de energie die aanwezig is in de werkplaatsomgeving voor, tijdens en na gebeurtenissen met een GDVSputnik-sensor.Binnenkort is hij van plan om ook epigenetische tests in dit onderzoek op te nemen.

Als auteur heeft Dr. Joe geschrevenEvolueer je brein: de wetenschap van het veranderen van je geest(Health Communications, Inc., 2007), gevolgd doorDe gewoonte om jezelf te zijn doorbreken: hoe je je verstand kunt verliezen en een nieuwe kunt creëren(Hay House, 2012), die beide de neurowetenschap van verandering en epigenetica beschrijven.Zijn nieuwste boek,Jij bent de placebo: je geest ertoe doen(2014), een Amazon Bestseller die binnen een week na de release op de NY Times Bestseller List stond, bouwt voort op zijn eerdere werk.

Dr. Joe behaalde zijn doctoraal in chiropractie aan de Life University en studeerde cum laude af. Zijn postdoctorale opleiding omvatte neurologie, neurowetenschappen, hersenfunctie en chemie, celbiologie, geheugenvorming, en veroudering en een lang leven. Als hij geen lezingen geeft en niet schrijft, ziet Dr. Joe patiënten in zijn chiropractische kliniek in de buurt van Olympia, Washington.

Dus, in combinatie met zijn 'onderzoek', wordt Joe Dispenza vaker wel dan niet gepresenteerd als een neurowetenschapper, en zoals je kunt zien in de beschrijving, is de hele presentatie manipulerend om deze mening te wekken. Feit is dat hij de kwalificaties niet heeft. Neurowetenschappers doen onderzoek om geneesmiddelen te ontwikkelen voor de behandeling van neurologische aandoeningen. een Ph.D. of M.D. is vereist voor klinisch werk. Neurowetenschappers met een M.D. moeten een medische residentie voltooien en slagen voor het medische vergunningsexamen van de Verenigde Staten om patiënten te behandelen (Lees verder).

Joe Dispenza is van begin tot eind een New Ager, compleet met manipulerende titels en pseudowetenschappelijke beschrijvingen.

In mijn artikelConstructivisme: het postmoderne intellectualisme achter New Age en de zelfhulpindustrieIk beschrijf de New Age-film What the Bleep do We Know? Hier zien we een combinatie van interviews in documentairestijl, computergeanimeerde afbeeldingen en een verhaal dat de spirituele verbinding tussen kwantumfysica en bewustzijn beschrijft. De plot volgt het verhaal van een dove fotograaf; terwijl ze in haar leven emotionele en existentiële obstakels tegenkomt, gaat ze nadenken over het idee dat individueel en groepsbewustzijn de materiële wereld kan beïnvloeden. Haar ervaringen worden door de filmmakers aangeboden om de thesis van de film over kwantumfysica en bewustzijn te illustreren.

Enkele van de ideeën die in de film worden besproken, zijn:

1) Het universum kan het best worden gezien als opgebouwd uit gedachten (of ideeën) in plaats van uit substantie.

2) "Lege ruimte" is niet leeg

3) Materie is niet vast. Elektronen springen in en uit het bestaan ​​en het is onbekend waar ze naartoe verdwijnen.

4) Overtuigingen over wie men is en wat echt is, zijn een direct gevolg van zichzelf en van de eigen realiteit.

5) Peptiden die in de hersenen worden geproduceerd, kunnen lichamelijke reacties op emoties veroorzaken.

In de verhalende delen van de film portretteert Marlee Matlin Amanda, een dove fotograaf die optreedt als de avatar van de kijker terwijl ze haar leven ervaart vanuit verrassend nieuwe en verschillende perspectieven.

In de documentaire delen van de film bespreken interviewers de wortels en de betekenis van Amanda's ervaringen. De commentaren richten zich voornamelijk op één thema:We creëren onze eigen werkelijkheid. David Albert, een natuurkundige filosoof en professor aan Columbia University, die volgens eenPopulaire wetenschapartikel is "verontwaardigd over het eindproduct" omdat de filmmakers hem interviewden over kwantummechanica die niets te maken had met bewustzijn of spiritualiteit, maar het materiaal vervolgens zo monteerden dat hij het gevoel had dat zijn opvattingen verkeerd werden voorgesteld. Dezelfde truc wordt gebruikt in een andere New Age-filmHet geheim(zie mijn artikelDe New Thought-beweging en de wet van aantrekking).

De regisseur, William Arntz, heeft beschrevenWat de piepals een film voor "metafysisch links".
In de film, tijdens een bespreking van de invloed van ervaring op perceptie, schreef Candace Pert (een neurowetenschapper, die de cellulaire bindingsplaats voor endorfines in de hersenen ontdekte, en schreef in 1977 het boekMoleculen van emotie) merkt een verhaal op, waarvan ze zegt dat ze gelooft dat het waar is, van indianen die de schepen van Columbus niet konden zien omdat ze buiten hun ervaring waren. Volgens een artikel inForteaanse tijdendoor David Hambling, de oorsprong van dit verhaal betrof waarschijnlijk de reizen van kapitein James Cook, niet Columbus, en een verslag verteld door Robert Hughes waarin stond dat de schepen van Cook "... complex en onbekend waren om het begrip van de inboorling te trotseren ”. Hambling zegt dat het waarschijnlijk is dat zowel het verhaal van Hughes als het verhaal van Pert overdrijvingen waren van de archieven die waren achtergelaten door Captain Cook en de botanicus Joseph Banks. Historici geloven dat de indianen de schepen waarschijnlijk hebben gezien, maar ze hebben genegeerd omdat ze geen direct gevaar vormden.

Het is ook zeer waarschijnlijk dat Candace Pert heeft gehoord van het boek van Steve WoolgarWetenschap. Het idee zelf.
De film is beschreven als “een soort New Age-antwoord opDe passie van Christusen andere films die vasthouden aan traditionele religieuze leerstellingen.” Het biedt alternatieve spirituele en wetenschappelijke opvattingen, kenmerkend voor de New Age-filosofie, inclusief kritiek op traditionele wetenschap, evenals kritiek op de morele waarden van religie (voor mijn kijk op het probleem van het verwerpen van traditionele religies, lees mijn artikelenDe waarde van het hebben van een religie in een spirituele praktijkEnEen kritiek op Stanislav Grof en Holotropic Breathwork).

Lees meer over de film opWikipedia

Bovendien is Joe Dispenza een volgeling van Ramtha's School of Enlightenment (RSE). De school is in 1988 opgericht doorJZ Ridder, die beweert een 35.000 jaar oud wezen genaamd Ramtha the Enlightened One te channelen. De lessen van de school zijn gebaseerd op deze channelingsessies. De school leert dat mensen het vermogen hebben om hun innerlijke wijsheid te gebruiken, hun hersenen te focussen en hun eigen realiteit te creëren (zie mijn artikelParanormale verschijnselen gezien in relatie met channeling).

In 2004 produceerden drie leden van de RSE What the Bleep Do We Know!?.

Meer over Ramtha's School of Enlightenment:

Website

Het woordenboek van de scepticus

Ik heb de New Age-gedachte over het programmeren van je brein beschreven in mijn artikelNeurolinguïstisch programmeren (NLP) en bewustwordingstraining voor grote groepen (LGAT)

Ik heb het Placebo-effect beschreven in mijn boekEen woordenboek van gedachtevervormingen, waar ik schreef:

Klassieke conditionering is een vorm van leren of fysiologische verandering. Het is gebaseerd op het vormen van een associatie tussen een stimulus en een respons. De associatie wordt onthouden en beïnvloedt toekomstige soortgelijke ervaringen. Sommige fysiologische reacties op prikkels zijn onvoorwaardelijk: ze gebeuren van nature en onvrijwillig, zoals knipperen, terugdeinzen of de speekselvloedreactie op de smaak of geur van voedsel. Andere fysiologische reacties zijn geconditioneerd: een hond kan bijvoorbeeld worden geconditioneerd om te kwijlen als er een bel gaat, omdat de hond geleerd heeft om de bel te associëren met voedsel (het beroemde experiment van Pavlov). Honden die met morfine zijn geïnjecteerd, beginnen te kwijlen en kunnen worden geconditioneerd om te kwijlen van elke injectie, of het nu met morfine is of niet.

Verlichting van pijn wordt vaak toegeschreven aan het placebo-effect wanneer er geen actieve pijnstiller is toegediend en de patiënt meldt dat de pijn is verminderd. Een meer accurate beschrijving in sommige van dergelijke gevallen zou echter kunnen zijn dat de patiënt heeft geleerd pijnvermindering te associëren met het indrukken van een knop die morfine vrijgeeft of met het krijgen van een morfine-injectie.

Conditionering en associatief leren – samen met verwachtingen van de eigenaar of beoefenaar en zelfbedrog – zouden kunnen verklaren waarom sommige dieren verlichting lijken te krijgen van Reiki, Homeopathie of Acupunctuur.

Conditionering kan veel meer inhouden dan voor de hand liggende factoren zoals het krijgen van een injectie, het nemen van een pil of aangeraakt worden waar het pijn doet. Conditionering kan betrekking hebben op het theater van de medische setting en medische rituelen, inclusief de gedragen medische uniformen, het gesproken medische jargon en de gebruikte medische gadgets. Deze omstandigheden zijn van invloed op de verwachting van de patiënt dat de behandeling verlichting zal brengen, net als de manier van behandelen van de genezer. De verwachting van de patiënt, zo blijkt, speelt een belangrijke rol in de effectiviteit van vele soorten behandelingen. Dus gerelateerd aanGemeenschappelijke wapeningEnSubjectieve validatie.

Er wordt verondersteld dat klassieke conditionering het primaire uitlokkende mechanisme is voor het placebo-effect, dat moet worden geleerd voordat het zich kan manifesteren. Wanneer conditionering wordt gecombineerd met verlangen en motivatie voor verlichting, wordt het placebo-effect versterkt voor zowel actieve als inerte stoffen. Gerelateerd aanWishfull thinking.

Dus de volgende keer dat je je afvraagt ​​hoe genezers mensen kunnen genezen met een simpele aanraking of door met hun handen in de lucht te zwaaien over een lichaamsdeel of door een onuitsprekelijke bezwering uit te spreken, bedenk dan dat er misschien, heel misschien, een soort geconditioneerde reactie aan de gang is. op. Je hoeft het geen placebo-effect te noemen. Er kunnen andere verklaringen zijn voor sommige placebo-reacties en de kwestie kan ingewikkelder zijn dan u denkt. Uw eerste neiging kan zijn om magie of wonderen te denken (vooral wanneer u andere mensen hetzelfde hebt horen zeggen), maar de eerste neiging kan een reactie zijn op deBeschikbaarheidsbias.Als je op zoek bent naar de waarheid, wil je misschien alternatieve verklaringen overwegen voor wat je intuïtie je vertelt. Hier gerelateerd aanAlternatieve verklaringen negeren.Het is ook belangrijk om hiervan op de hoogte te zijnBewijs door onwetendheid.

Al met al: het is belangrijk om te weten dat het placebo-effect geen verband houdt met feiten over een "genezende energie", of een "bewijs" van de "kracht van het denken", zoals bijvoorbeeld NLP-psychotherapeuten, New Thought-denkers, en hypnotherapeuten beweren vaak. Het placebo-effect is zeer beperkt, meestal heeft het slechts een kortdurend effect, waarna uw problemen terugkeren.

Het placebo-effect mag daarom nooit worden gezien als een geldige "remedie" voor wat dan ook. Dit is in extreme mate wat Joe Dispenza doet. Bovendien gaat het bij het placebo-effect vaak om, zoals bijvoorbeeld bij NLP, New Thought en hypnotherapie, het opzettelijk manipuleren van gedrag en het opwekken van bepaalde wereldbeelden, die zeer problematisch zijn. Bij gebruik in combinatie met meditatie, zoals Joe Dispenza doet, werkt meditatie, ongeacht de soort, als hypnose (zie mijn artikelNeurolinguïstisch programmeren (NLP) en bewustwordingstraining voor grote groepen (LGAT),De New Thought-beweging en de wet van aantrekking, EnHypnose, hypnotherapie en de kunst van zelfbedrog).

Een van de belangrijkste reacties die onder de noemer van het placebo-effect worden geplaatst, is de vermindering van stress. Dit wordt vaak afzonderlijk besproken als de ontspanningsreactie. Een zorgzame therapeut die vertrouwen en zorgzaamheid uitstraalt in een comfortabele en professioneel ogende klinische setting, kan heel therapeutisch werken door de patiënt te ontspannen. De resulterende vermindering van stress is fysiek therapeutisch door stresshormonen te verminderen en misschien de productie van hormonen te stimuleren die iemands humeur verbeteren. Het tikken, het zwaaien met de handen, het bewegen van een lichtbron, het hypnotiserend herhalen van 'positieve' bevestigingen, gebeden, of wat voor gimmick de therapeut dan ook gebruikt, is eigenlijk overbodig.

Maar dit betekent niet dat ik denkallespirituele genezingsverschijnselen zijn het gevolg van klassieke conditionering en placebo-effecten. Juist de term ontspanning is belangrijk, en daarmee ook de beoefening van bijvoorbeeld meditatie; dat wil zeggen: spirituele oefening (zie mijn artikelParanormale verschijnselen gezien in verband met spirituele oefening).

Ik geloof ook dat een spiritueel genezingsverschijnsel uit een uiterlijke bron kan komen; dat wil zeggen: wanneer alle bovengenoemde gedachtevervormingen zijn uitgesloten. Ik heb dit onderzocht in mijn artikelenDe filosofie van Karen Blixen, De waarde van het hebben van een religie in een spirituele praktijk, EnWat is karma?

Maar bepaalde geneeswijzen kunnen ook in demonische zin buitengewoon krachtig zijn. In mijn artikelEen kritiek op Stanislav Grof en Holotropic BreathworkIk noem het probleem van spirituele crises veroorzaakt door dergelijke therapeutische methoden. Zie ook mijn artikelenDe ego-inflatie in de New Age en zelfhulpomgevingEnHet emotionele pijnlichaam en waarom psychotherapie het niet kan genezen.

Het demonische gebruik van energie wordt ook uitgelegd in mijn artikel over de filosofie van Karen Blixen. Verder wordt het onderzocht in mijn artikelEen kritiek op de Indian Oneness-beweging en het gebruik van westerse succescoaching.

Gerelateerde artikelen:

Zes gemeenschappelijke kenmerken van New Age die spiritualiteit verstoren

De pseudowetenschap van New Age en Reductionisme

De pseudowetenschap van het reductionisme en het probleem van de geest

Kwantummystiek en haar web van leugens

De Sokal-hoax

Predator Open Access publiceren

Diploma molens

Nepnieuws

Verwant:

Het Matrix-woordenboek

Een kritiek op Joe Dispenza (2)

PDF-versie:

dispenza3.pdf

Download bestand

Een kritiek op Joe Dispenza (2024)

FAQs

What happened to Joe Dispenza? ›

In 1986, Dispenza says, he was in a serious cycling accident that left him with six compressed vertebrae. Doctors told him he might never walk again and recommended spine surgery. Instead, Dispenza claims, he checked himself out of the hospital and dedicated himself to reconstructing his vertebrae with his mind.

How long did it take Joe Dispenza to heal his back? ›

He visualized each vertebrae healing and reconstructed his spine in his mind. In just ten and a half weeks, Dr. Joe was back on his feet, and in twelve weeks, he was training again and back at work at his chiropractic clinic. He fully healed himself with just his mind.

What does Joe Dispenza have a Phd in? ›

Dr. Joe received his doctor of chiropractic degree from Life University, graduating with honors.

Was Joe Dispenza in a wheelchair? ›

After a tragic accident in a triathlon left him wheelchair-bound, Dr Joe vowed that if he ever walked again he'd spend his life studying the mind-body connection so others could find healing, too.

Can thoughts heal your body? ›

Our thoughts have a profound physiological effect on the body and can either help or hinder the healing process. Even just thinking about a negative experience can set off a cascade of physiological events in the body just as if it's happening right now—the mind-body connection is truly that powerful.

How do you heal your subconscious mind? ›

There are many powerful ways to work with the subconscious mind to find peace with our pain. Meditation, repeating affirmations, self-hypnosis and writing are a few. One meditation you can try is visualizing yourself holding your inner child and together releasing the pain.

How do you heal yourself by talking to your body? ›

Approach your body with genuine compassion, understanding that it is made up of conscious cells who experience emotions. Build trust by engaging your body in mental conversations about your desire for the two of you to cooperate and overcome the ailment.

What is a memory without an emotional charge called? ›

A memory without the emotional charge is called wisdom.

Does Joe Dispenza have a degree in neuroscience? ›

Joe Dispenza, D.C., the author of Evolve Your Brain, studied biochemistry at Rutgers University. He also holds a Bachelor of Science degree with an emphasis in neuroscience, and earned his Doctor of Chiropractic from Life University in Atlanta, Georgia.

Is Doctor of Philosophy a PhD? ›

PhD stands for Doctor of Philosophy and is considered the highest postgraduate achievement you can earn. To complete a doctorate you must produce significant and original research. You'll develop critical knowledge and understanding of a particular research area.

Can you get a PhD in neuropharmacology? ›

Graduate Studies

Master's degree programs and Ph. D. programs in the neurosciences are rigorous, with numerous courses required in anatomy and physiology, cell biology, neuroscience and neurophysiology, as well as courses in neuropharmacology, pharmacology and toxicology.

How meditation can heal the body? ›

Meditation helps you relax and boost your immune system

In this excellent state of mind, you're free from negative thoughts, and your body is calm, which boosts your healing process and enhances your immune system. This shows the connection between the human body and emotion.

Was Joe Dispenza really injured? ›

Joe first discovered the power of the mind-body connection when he was severely injured during the cycling portion of a triathlon. His spine took a lot of damage, and four of the best surgeons in southern California told him he needed a complicated operation that may not have allowed him to walk ever again.

How did Joe Dispenza hurt his back? ›

A driver of an SUV didn't realize they were merging with race traffic … and they didn't see Joe. The SUV collided with his back, and as the driver tried to stop, Joe was thrown from his bike and forced to cling to the front bumper of the truck to prevent it from running him over completely.

What is Joe Dispenza saying? ›

The only way we can change our lives is to change our energy — to change the electromagnetic field we are constantly broadcasting. In other words, to change our state of being, we have to change how we think and how we feel.

How is Dr Joe Dispenza? ›

About Dr Joe

As a researcher, lecturer, author, and corporate consultant, his interest lies in demystifying the mystical so that people have all the tools within their reach to make measurable changes in their lives. Dr Joe works on being the living example of everything he teaches.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: The Hon. Margery Christiansen

Last Updated:

Views: 5659

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: The Hon. Margery Christiansen

Birthday: 2000-07-07

Address: 5050 Breitenberg Knoll, New Robert, MI 45409

Phone: +2556892639372

Job: Investor Mining Engineer

Hobby: Sketching, Cosplaying, Glassblowing, Genealogy, Crocheting, Archery, Skateboarding

Introduction: My name is The Hon. Margery Christiansen, I am a bright, adorable, precious, inexpensive, gorgeous, comfortable, happy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.