Waarom maakt drinkwater me misselijk? (7 Redenen + Oplossingen) (2024)

Water is essentieel om te overleven, dus als je van kraanwater misselijk wordt, is dat zeker niet ideaal.

Gevoelmisselijk na het drinken van waterzal ervoor zorgen dat u minder snel wilt drinken, omdat uw hersenen een glas water zullen associëren met een onaangenaam misselijk gevoel.

Uw drinkwater zelf is misschien niet de oorzaak van uw misselijkheid. Als u zich misselijk voelt na het drinken van een glas water, zijn er tal van redenen waarom dit kan gebeuren.

Lees verder voor meer informatie over waarom u misselijk kunt worden na het drinken.

Inhoudsopgave

  • 🤢 Misselijkheid Overzicht
  • 🤔 Duidt een misselijk gevoel na het drinken van water altijd op een probleem?
  • 🩺 Wat veroorzaakt misselijkheid na het drinken van water?
  • 💡 Hoe voorkom ik dat ik me ziek voel na het drinken van water?
  • ❔ Veelgestelde vragen

🤢 Misselijkheid Overzicht

Misselijkheid kan ontstaanallerlei redenen. Het kan een teken zijn van zure oprispingen, of u kunt zich misselijk voelen als u op reis bent.

Misselijkheid en angst zijn ook met elkaar verbonden. Het komt vaak voor dat je misselijk wordt na een bijzonder zware training, als je zwanger bent of op een zeer warme dag. U kunt zich af en toe misselijk voelen zonder enige reden - slechts een tijdelijke onbalans in uw lichaam.

Gewoonlijk wordt misselijkheid geassocieerd met virussen en bacteriële infecties zoals gastritis. In dit geval gaat het meestal gepaard met andere symptomen, zoals de drang om te braken.Braken en misselijkheidkan ook een teken zijn dat er iets ernstigers aan de hand is, zoals een spijsverteringsstoornis of blindedarmontsteking.

Zoals je kunt zien, kan misselijkheid een teken zijn van een breed scala aan gezondheidsproblemen - of helemaal niets!

Dit maakt het moeilijk om te bepalen waarom u zich misschien ziek voelt.

Er zijn echter enkele oorzaken vanmisselijkheid na het drinken van waterdie je misschien kunt achterhalen.

🤔 Duidt een misselijk gevoel na het drinken van water altijd op een probleem?

Nee, misselijkheid na het drinken is niet altijd een indicatie dat er iets mis is, maar het is verstandig om je op een bepaald niveau zorgen te maken als dit buiten de norm voor je is.

Je zou moetenprofessioneel medisch advies inwinnenom het probleem vast te stellen, vooral als u zich ook misselijk voelt tijdens het eten, als u andere nieuwe symptomen ervaart of als het probleem al meer dan een paar dagen aanhoudt.

Een arts kan tests uitvoeren om een ​​probleem te diagnosticeren, of u eenvoudigweg geruststellen dat het goed met u gaat, en oplossingen voor het probleem bieden.

Waarom maakt drinkwater me misselijk? (7 Redenen + Oplossingen) (1)

🩺 Wat veroorzaakt misselijkheid na het drinken van water?

Maag is vol

Wanneer jemaag zit al vol met eten, het nog verder uitrekken met een glas water zal u waarschijnlijk misselijk maken. Het is het beste om niet veel water te drinken na een bijzonder grote maaltijd - of wacht in ieder geval een half uur voordat u dit doet.

In afstemming zijn met je lichaam is hierbij belangrijk. Het kan zijn dat uw maag langzaam leeg raakt, in welk geval u zou kunnen overwegen om kleinere maaltijden te eten en kleine hoeveelheden te drinken gedurende de dag, in plaats van veel voedsel te eten of een grote hoeveelheid water in één keer te drinken.

Verwant: Waarom doet mijn maag pijn als ik water drink??

Lege maag

Als u zich daarna ziek voeltdrinkwater op een lege maag, kunt u misselijk worden, simpelweg omdat uw lichaam honger heeft naar voedsel.

Zoals we allemaal weten, biedt water niet het voedsel dat we nodig hebben voor energie. Je misselijk voelen na het drinken van water op een lege maag is een duidelijke indicatie dat je iets moet eten.

De oplossing hier is simpel: vul die lege maag met eten!

uitdroging

Net zoals wanneer je lichaam geen voedsel heeft, zul je waarschijnlijk wat ervarenonaangename symptomenals u niet genoeg water drinkt. Evenals misselijkheid, alsje bent uitgedroogdkunt u ook hoofdpijn hebben, zich moe, zwak, duizelig of licht in het hoofd voelen en droge lippen of een droge mond hebben.

Een eenvoudige manier om te zien of je uitgedroogd bent, is door de kleur van je plas te controleren. Als het donkergeel is en sterk ruikt, moet u meer drinken. Het is van vitaal belang dat udrink genoeg water om je lichaam te gevende brandstof die het nodig heeft om te overleven.

Zwangerschap (ochtendmisselijkheid)

Als er een kans is dat u mogelijk zwanger bent, kan het zijn dat uw lichaam u probeert te vertellen dat u zich misselijk voelt na het drinken van water.

De naam is enigszins misleidend - je kunt het echt ervarenochtendmisselijkheidop elk moment van de dag, of zelfs 's nachts. Frequent urineren, spotting en buikpijn, vermoeidheid en een lager dan normale bloeddruk zijn ook veelvoorkomende vroege tekenen vanzwangerschap.

Doe desnoods een zwangerschapstest.

Gebrek aan elektrolyten

Elektrolytische verstoringis misschien een term die je zou associëren met een wetenschappelijk laboratorium, maar het is eigenlijk een veelvoorkomend probleem dat we allemaal van tijd tot tijd kunnen ervaren. We hebben elektrolyten nodig – de naam die wordt gegeven aan een groep essentiële mineralen – om te overleven.

Elektrolyten kunnen uit balans raken als u vocht bent kwijtgeraakt door zware inspanning, als u bepaalde medicijnen gebruikt (zoals diuretica en antibiotica), als u een nieraandoening of hartfalen heeft, of als u diarree of misselijkheid heeft gehad.

Gewoonlijk veroorzaakt een gebrek aan deze mineralen symptomen zoals lethargie, vochtretentie en misselijkheid.

Je kunt voorkomenelektrolytische verstoringdoor gehydrateerd te blijven en sportdranken te drinken die elektrolyten bevatten.

Medische omstandigheden

Een aantal medische aandoeningen, zoalsspijsverteringsstoornissen enGERD(gastro-oesofa*geale refluxziekte), kan leiden tot misselijkheid en het overgeven van water na het drinken van water.

Hoewel het minder vaak voorkomt, kan water brandend maagzuur en zure terugvloeiing veroorzaken. Over het algemeen zou water echter moeten helpen om maagzuur terug in uw slokdarm te spoelen.

Het is verstandig om naar een dokter te gaan als je te maken hebt met spijsverteringsproblemen, maar in de tussentijd zou het drinken van gewoon water je symptomen moeten verlichten en je een iets beter gevoel geven.

Waterverontreinigingen

Het kan deverontreinigingen in uw drinkwaterdie je misselijkheid veroorzaken.

Zelfs gemeentelijkwater uit uw kraan bevat sporen van verontreinigingen– en bronwater is nog gevoeliger voor verontreiniging. Enkele van de meest voorkomende waterverontreinigingen die u kunt tegenkomen, zijn:

Bacteriën

Bacteriën zijn het meestvaak aangetroffen in putbenodigdheden. Fecale colibacteriën duiden typisch op besmetting door rioolwater. Alstestendeze verontreiniging in uw water onthult, is het belangrijk om over te schakelen op flessenwater terwijl u verder onderzoekt.

Zware metalen

Zware metalen komen veel voor in de meeste kraanwaterbronnen. Terwijl sommige zware metalen, zoals koper en mangaan, nodig zijn in onze voeding, zijn andere giftig voor het menselijk lichaam.

Leidingis een van de gevaarlijkste zware metalen in drinkwater en moet ten koste van alles worden vermeden.

Het is onwaarschijnlijk dat u zich er ziek van zult voelendrinkwater dat zware metalen bevattenzij er genoeg in zit om toxiciteit te veroorzaken. In dit geval kunt u naast misselijkheid ook last krijgen van hoofdpijn, buikpijn, aandrang om te braken, diarree, vermoeidheid en moeite met ademhalen.

Algen

Algenis een verontreiniging die kan worden gevonden in zowel putten als gemeentelijke waterbronnen, en is vaak naast bacteriën aanwezig.

Blauw groene algenvormen het grootste gevaar in drinkwater. Omdat er geen EPA-regelgeving is voor deze verontreiniging, zijn waterzuiveringsinstallaties niet verplicht om deze tijdens de verwerking te verwijderen.

Naast misselijkheid kunnen blauwalgen lever- en maagproblemen, huid- en oogirritatie en zelfs ademhalingsproblemen veroorzaken. Huisdieren kunnen ook het risico lopen ziek te worden en te overlijden als ze water drinken dat blauwalgen bevat.

Pesticiden

Pesticiden komen zowel in oppervlaktewater als in grondwater voor. De concentratie pesticiden in uw water is afhankelijk van een aantal factoren, zoals uw waterbron en de mate van onverantwoordelijke landbouwactiviteit in uw omgeving.

Hoewel pesticiden worden gereguleerd door de EPA, kunnen ze nog steeds in sporen aanwezig zijn. Enkele van de acute gezondheidseffecten van pesticiden, afgezien van misselijkheid, zijn duizeligheid, huiduitslag, blaren, diarree en soms de dood.

MTBE

MTBE is de naam die wordt gegeven aan een groep chemicaliën die via vervuiling in ons drinkwater terecht kunnen komen. Miljoenen Amerikanen dronken MTBE in hun kraanwater tot 2015, toen de besmetting werd ontdekt - en gelukkig waren de chemicaliën niet in schadelijke hoeveelheden aanwezig.

Toch is het drinken van MTBE gerelateerd aan misselijkheid, dus het is de moeite waard om dit te regelenlaboratoriumtestsals u vermoedt dat uw water verontreinigd is. Blootstelling aan MTBE kan ook hoofdpijn, duizeligheid en desoriëntatie veroorzaken.

Waarom maakt drinkwater me misselijk? (7 Redenen + Oplossingen) (2)

💡 Hoe voorkom ik dat ik me ziek voel na het drinken van water?

Als water u misselijk maakt, kunt u reageren door te proberen helemaal niet veel water te drinken.

Als je echter niet dagelijks genoeg drinkt, krijg je onaangenaam dorst en misschien zelfs uitgedroogd. Als je gewoon water uit je kraan niet kunt verdragen, probeer dan het probleem op te lossen met een van de onderstaande suggesties:

Probeer gezuiverd of gedestilleerd water

Als je je misselijkheid na het drinken hebt toegeschreven aan de kwaliteit van je water, probeer dan water dat is geweestgezuiverd of gedestilleerd.

U kunt flessenwater kopen dat op deze manier is behandeld, of, voor een kosteneffectieve en milieuvriendelijke oplossing op de lange termijn, uw eigen water kopenomgekeerde osmose filterofdistilleerdernaarzuiver uw water thuis.

Als je een gevoelig spijsverterings- of immuunsysteem hebt, zou het kunnen zijn dat het drinken van water dat geen onzuiverheden bevat, je helpt om je niet meer misselijk te voelen.

Het hebben van eenhuisfilteris tegenwoordig een steeds populairdere optie.

Eerst eten, dan drinken

Als je water drinkt op een lege maag, zoals ik eerder in deze gids heb uitgelegd, kan je lichaam denken dat je aan het eten bent – ​​en als je weinig energie hebt en zin hebt in eten, kan dat ervoor zorgen dat je misselijk wordt.

Vermijd het drinken van water op een lege maag, en drink in plaats daarvan een glas water na elke maaltijd of tussendoortje.

Dit zou misselijkheid moeten verminderen door uw lichaam de energie te geven die het nodig heeft voordat u het met water hydrateert. Onthoud echter dat te veel eten voordat je water drinkt, je ook misselijk kunt maken, net als het drinken van te veel water in één keer.

Test verschillende temperaturen

Warme of koude watertemperaturen kunnen moeilijker te verteren zijn dan andere.

Koud water is over het algemeen moeilijker voor ons om te drinken omdat het de bloedvaten vernauwt, en het kan zelfs effecten hebben op het spijsverteringsstelsel die kunnen bijdragen aan uw misselijkheid.

Als je het echter erg warm hebt en een beetje uitgedroogd, kan koud water veel smakelijker zijn dan warm water of water op kamertemperatuur.

Pas de temperatuur van uw water aan om te bepalen of te warm of te koud een bijdragende factor is voor uw misselijkheid.

Probeer geïnfuseerd of gearomatiseerd water

Misschien houdt u gewoon niet van de smaak van water.

In dit geval kunt u flessenwater proberen dat gearomatiseerd of doordrenkt is, of u kunt zelfs uw eigen smaakstoffen thuis toevoegen. Er zijn tal van gezonde infusies om te overwegen.

Probeer munt, schijfjes citroen, gemberwortel, basilicum, watermeloen, sinaasappel of rozemarijn toe te voegen aan een grote kruik en laat de smaken zich vermengen voor het drinken.

Als u misselijk wordt van gewoon water, kan het probleem eenvoudig worden opgelost door uw water op smaak te brengen.

Een andere optie is om een ​​kopje sap te drinken als je misselijk bent. Net als frisdrank mag sap niet de hele tijd worden gedronken, omdat het een te hoog suikergehalte heeft. In kleine hoeveelheden kan het echter helpen uw misselijkheidsprobleem te verminderen.

Neem kleinere slokjes, vaker

Ik zei dat water drinken op een lege maag een slecht idee is, net als teveel water in één keer drinken. Je wilt je lichaam niet overweldigen en je interne organen te hard laten werken om een ​​grote hoeveelheid water te verwerken, dus neem de tijd.

Verspreid je H2O consumptie door gedurende de dag regelmatig kleine slokjes te nemen. Als u zich misselijk voelde omdat u in één keer veel water dronk, zou het probleem zich vrijwel onmiddellijk moeten oplossen.

Voeg elektrolyten of zout toe

Om misselijkheid te voorkomen die verband houdt met een verstoorde elektrolytenbalans, zou het toevoegen van elektrolyten of natrium aan uw dranken moeten helpen om uw energieniveau op peil te houden.

Kalium, calcium en natrium kunnen een groot verschil maken in uw H2O, vooral als je regelmatig intensieve trainingen uitvoert.

Drink Water Met Koolzuur

Koolzuurhoudend water of koolzuurhoudend water kan misselijkheid helpen verlichten die optreedt als gevolg van maagzuur.

Wanneer u water met koolzuur drinkt, zou de totale zuurgraad van uw maag moeten verminderen, waardoor uw misselijkheid binnen enkele minuten kan verminderen.

Ik zou het ten zeerste aanbevelenkoolzuurhoudend water drinkenin plaats van koolzuurhoudende dranken of frisdrank, die doorgaans hoge concentraties kunstmatige suikers of zoetstoffen bevatten.

Praat met uw arts

Als u denkt: "Ik word misselijk van water, maar ik weet zeker dat dit niet om een ​​van de bovenstaande redenen is", spreek dan met uw huisarts.

Het is niet altijd mogelijk om precies vast te stellen waarom je misselijk bent na het drinken. Het kan er iets mee te maken hebbenhet water zelf, of misschien welgeheel ongerelateerd.

Misschien heb je gewoon te maken met een onbalans in je lichaam of een bijwerking van een hormonale verandering.

Als u wordt gecontroleerd door een gezondheidsprofessional, kunt u het probleem oplossen of u geruststellen dat u zich nergens zorgen over hoeft te maken. Uw arts kan uw medische gegevens beoordelen en uw symptomen evalueren voordat de oorzaak van het probleem wordt vastgesteld. Ze zullen ook zorgen voor tests en aanvullende diagnoses indien nodig.

❔ Veelgestelde vragen

Bestaat er zoiets als te veel water per dag drinken?

Ja. Het drinken van meer dan 20-28 liter water per dag kan resulteren in een zogenaamde aandoeninghyponatriëmie, wat gebeurt wanneer uw nieren het overtollige water niet kunnen filteren. We hebben maar 2 liter water per dag nodig, dus het lijkt vrijwel onmogelijk om te veel te drinken. Maar zelfs het drinken van 3-4 liter water in korte tijd kan je nieren overweldigen. Daarom is het het beste om je drinkgewoonten over de dag te spreiden, of alleen te drinken als je dorst hebt.

Waarom kan ik geen water drinken als ik wakker word?

Misschien wil je 's ochtends niet meteen water drinken. Het is aan te raden om direct na het opstaan ​​een glas te drinken, maar als je maag geen tijd heeft gehad om wakker te worden, kan dit je misselijk maken. In plaats van water te drinken op een lege maag, kun je proberen te wachten tot je klaar bent voor het ontbijt en dan langzaam drinken terwijl je eet. Je kunt ook een schijfje citroen aan je glas toevoegen om je maag te kalmeren.

Waarom maakt drinkwater me misselijk? (7 Redenen + Oplossingen) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated:

Views: 5253

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.